Vragen over bouwstof

Vanaf wanneer is het verplicht actie te ondernemen tegen kwartsstof?

Vanaf 1 januari ben je verplicht om bij bouw-, sloop- en infrastructuurwerken de stofemissies zo laag mogelijk te houden. De wetgeving is van toepassing op alle stofrijke werken die langer dan één dag duren.

Is kwartsstof dan zo schadelijk?

Werklieden die veelvuldig blootgesteld worden aan kwartsstof hebben een verhoogde kans op de zogenaamde stoflongen. Wat inhoud dat het kwartsstof zich als het ware nestelt in de longblaasjes van de longen waarbij de desbetreffende longblaasjes hun functie verliezen (door verstramming) om zuurstof op te nemen, hierdoor ontstaat onder andere kortademigheid. Indien u zich tijdens het werken met bouwmaterialen goed beschermt tegen dit stof d.m.v. stofbeheersing, kunnen (grote) gezondheidsproblemen in de toekomst, voor wat betreft stof, voorkomen worden.

Vanaf wanneer kom ik met bouwstof in contact?

Arbeiders in de bouwsector worden er bijna continu aan blootgesteld. Elk werk dat je in je woning gaat uitvoeren zoals het behang verwijderen waarbij de pleister deels van de muur los komt, het inslijpen van een leiding, slijpen van een tegel, afkappen van cement, afbreken van een muur, noem maar op. Kwartsstof is in bijna elk bouwmateriaal aanwezig. Wist je zelfs dat het 4 uur kan duren voor een korrel kwartsstof 1 meter daalt in hoogte? Het is dan ook NIET zichtbaar!

Wat kan ik doen om kwartsstof zoveel mogelijk af te voeren?

Je kan bij isobelle.be verschillende type’s stofafzuigingen huren. AFhanleijk van de grootte van je project. Ons Zipwall systeem is in staat een omgeving te creëren zo klein mogelijk rond de uit te voeren werken. Op deze manier kan je een kleinere stofafzuiging plaatsen in deze “cocon” waarbij je in onderdruk gaat werken. Zo gaat al het stof in de ventilator gezogen worden en heb je in de andere ruimte’s amper last van stof! Bij Isobelle.be kan je ook geschikte stofmaskers verkrijgen, deze worden zeer binnenkort aan ons assortiment toegevoegd.

Ik weet niet welk toestel ik nodig heb, kunnen jullie ons hier bij helpen?

Uiteraard! Isobelle.be zoekt uit welke stofafzuiging je nodig hebt. Je kan bij ons je stofafzuiging huren, maar je kan ook een stofafzuiging kopen! Wij hebben mobiele stofafzuigingen van 2.500m3/uur tot 20.000m3/uur! Dus het aantal luchtwisselingen op onze tabel, maal de kubieke meters van de ruimte= de nodige m3/uur ins ons ventilator aanbod. Je kan ons natuurlijk contacteren voor hulp!

Tabel luchtwisselingen per uur:

Type ruimte Nodige luchtwisselingen per uur
Werkplaats 3 - 9
Magazijnen 4 - 7
Kantoren 4 - 8
Garages 5 - 7
Woningen 4 - 6
Vergaderruimten 5 - 10
Scholen 4 - 6
Toiletten 3 - 4
Sporthallen 2 - 3

Product added to wishlist
Product added to compare.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.