Wat is opstijgend vocht?
Opstijgend Vocht
Oldyck en Zoon – Al zeven generaties actief als stukadoor, sinds 1841.
Sinds 1956 is Oldyck en Zoon een stukadoorsbedrijf, gespecialiseerd in het leveren van hoogwaardige pleisterwerken. Al vanaf het begin hebben wij ons gepositioneerd als experts in het aanpakken van diverse uitdagingen binnen het pleisterwerk. Eén van de meest voorkomende problemen waarmee we dagelijks in contact komen, is opstijgend vocht.
Wat is Opstijgend Vocht?
Opstijgend vocht, ook wel capillair optrekkend vocht genoemd, is een fenomeen waarbij vocht vanuit de bodem via de muren van een gebouw omhoog trekt. Om dit fenomeen beter te begrijpen, is het handig een eenvoudige vergelijking te maken.
Stel je voor dat je op een zomerse dag een fles frisdrank koopt op een terrasje. In die fles zit een plastic rietje. Opeens, zonder enige duidelijke oorzaak, begint het rietje uit de fles omhoog te stijgen. Dit is een voorbeeld van capillariteit – de werking van kleine watermoleculen die zich door nauwe openingen bewegen, zoals de microporiën in een rietje.
Deze capillaire werking speelt zich ook af in de kleine celstructuren van bakstenen. Wanneer de stenen in contact komen met vocht uit de bodem, wordt dit vocht omhoog gezogen door de capillaire werking in de steen. Dit kan tot wel 1,8 meter hoog opstijgen, waarna de zwaartekracht ervoor zorgt dat het vocht niet verder kan klimmen.
Hoe wordt Opstijgend Vocht Voorkomen?
In moderne nieuwbouwwoningen wordt opstijgend vocht voorkomen door het toepassen van barrières, zoals een speciale dikke plastic folie die wordt geplaatst in de eerste voeg boven de afgewerkte vloer. Deze folie onderbreekt de capillaire werking, waardoor het onmogelijk is voor vocht om verder op te stijgen. Een juiste plaatsing van de folie is essentieel om de effectiviteit van deze vochtwerende maatregel te garanderen. Als de folie correct is geplaatst, en de stukadoor hiermee rekening houdt, vormt dit een betrouwbare bescherming tegen opstijgend vocht.
De Geschiedenis van Vochtbestrijding
Sinds de jaren '60 werd de toepassing van roofing (bitumineuze folie) in de muren steeds gebruikelijker. Dit werd geplaatst in de eerste voeg boven de afgewerkte vloer om opstijgend vocht te voorkomen. Echter, niet altijd werd deze folie correct geïnstalleerd. Soms werd het vergeten, niet goed geplaatst, of bedekt door pleisterwerk, wat resulteerde in brugvorming.
Brugvorming ontstaat wanneer de pleister over de folie wordt aangebracht, waardoor het vocht alsnog kan opstijgen via de pleisterlaag, zelfs als de folie zijn werk niet meer kan doen.
Wat Te Doen Bij Renovaties?
Als je een woning verbouwt die mogelijk roofing in de muren heeft, is het belangrijk om te weten dat de bitumen door de jaren heen verouderen en broos worden. In sommige gevallen kunnen de bitumen folies scheuren, waardoor vocht opnieuw kan opstijgen. Dit kan leiden tot ernstige schade, vooral wanneer de folie zijn beschermende functie niet meer kan vervullen. Stel je voor dat je na twee jaar je net geplaatste keuken moet verwijderen omdat je dacht dat de roofing in de muur nog steeds effectief was, maar ondertussen is het vocht weer omhoog getrokken.
Helaas is het vrijwel onmogelijk om dit visueel te controleren zonder specialistisch onderzoek. Daarom raden wij altijd aan om uit voorzorg te **injecteren** wanneer er twijfel bestaat over de werking van de folie, zelfs als deze in de muur aanwezig is. Een injectiebehandeling zorgt ervoor dat er een vochtwerende barrière wordt aangebracht, zodat opstijgend vocht geen kans krijgt, ongeacht de staat van de oorspronkelijke bescherming.
Ook Bij Nieuwbouw kan Opstijgend Vocht Optreden
Ook in moderne woningen, waar de folie correct is geplaatst, kan opstijgend vocht een probleem vormen. Dit kan ontstaan wanneer de stukadoor te laag bepleistert, onder de folie. In dat geval kan het pleisterwerk fungeren als een brug die het vocht voorbij de folie laat stijgen. Gips werkt als een spons en absorbeert het vocht, wat leidt tot vochttransport naar de bovenliggende muren, ondanks de aanwezige folie.
Dit fenomeen, waarbij het vocht de folie omzeilt via de pleisterlaag, wordt eveneens aangeduid als opstijgend vocht. Om dit te voorkomen, is het essentieel dat het pleisterwerk altijd correct wordt aangebracht, met inachtneming van de vochtwerende maatregelen die al in de muur aanwezig zijn.
Conclusie:
Professionele Aanpak van Opstijgend Vocht
Opstijgend vocht kan aanzienlijke schade veroorzaken aan de structuur van een gebouw, en de gevolgen kunnen verder gaan dan alleen esthetische schade. Schimmelgroei, verzwakte muren en verhoogde energiekosten zijn vaak het resultaat van onbeheerd opstijgend vocht.
Het is cruciaal om te begrijpen hoe opstijgend vocht ontstaat en hoe het effectief te bestrijden. Of het nu gaat om het plaatsen van een folie in nieuwbouw, het injecteren van muren bij oudere woningen, of het voorkomen van brugvorming door de juiste werkwijze van de stukadoor – een professionele aanpak is noodzakelijk om opstijgend vocht te verhelpen en verdere schade te voorkomen.
Bij Oldyck en Zoon hebben we decennialange ervaring in het professioneel oplossen van vochtproblemen. Van preventie tot herstel, wij staan klaar om je te helpen bij het bestrijden van opstijgend vocht en zorgen voor een droge, gezonde en duurzame woonomgeving.
Vochtbestrijding Doe Het Zelf Of Vochtbestrijding Laten Uitvoeren?
Ben je bezig met vochtbestrijding in huis? Ontdek of je dit zelf kunt doen of dat het beter is om een professional in te schakelen. In deze uitleg vind je handige tips voor zowel doe-het-zelfoplossingen als informatie over het laten uitvoeren van vochtbestrijding door een specialist.
Bouwdroger plaatsen of niet?
Bouwdroger plaatsen of niet? Is er risico op krimpscheuren?
Fijn stof en kwartsstof
Fijn stof en kwartsstof, wat is het?
Asbeststofzuiger Huren
Huren van een Asbeststofzuiger, Veilig en Professioneel Aanpakken van Asbestverwijdering
Vocht in de muur na het plaatsen van nieuwe ramen
We kochten een woning zonder vocht. Na het plaatsen van nieuwe ramen zit er opeens overal vocht in de muren.
Bouwafvalzak
BRN Bouwafvalzak van 1m3, transport inbegrepen in België.
Power Station Ecoflow
Power Stations van Ecoflow, Duurzame en krachtige energieopslag voor op de werf of als privégebruik.
Wat is vochtbestrijding?
Wat is vochtbestrijding? Wat te doen bij vocht in huis?
Verschil tussen DryRod en DryZone
Wat is het verschil tussen DryRod en DryZone?
Bouwdroger met ventilator
Een bouwdroger combineren met een ventilator versnelt uw droogproces met 30%
Waarom Trek'n Eat?
Waarom Trek'n Eat? Waarom noodvoeding?
Wat is Preppen?
Wat is Preppen? Je voorbereiden op een noodsituatie als gevolg van pandemie, ramp, sociale, politieke en/of economische opschudding.
Noodradio Kopen
De Eton Odyssey Noodradio is de ideale keuze voor elke noodsituatie. Met meerdere oplaadopties (zonne-energie, dynamo, batterijen), uitstekende geluidskwaliteit, waterbestendigheid en extra functies zoals een zaklamp, ben je altijd goed voorbereid. Betrouwbare communicatie, zelfs bij stroomuitval!