Wat is kwartsstof ?( Bouwstof )

Bij zowat alle bouwwerkzaamheden worden arbeiders blootgesteld aan kwartsstof. Kwartsstof bevindt zich o.a. in graniet, leisteen en zandsteen, maar ook in zand en grind, en daardoor in samengestelde producten zoals beton. Wanneer deze materialen worden bewerkt, komt kwartsstof vrij. Een beperkt onderzoek dat door Constructiv werd uitgevoerd, heeft aangetoond dat 60% van de werkgevers en slechts 43 % van de arbeiders op de hoogte zijn van de risico’s van kwartsstof en in minder dan de helft van de gevallen wordt stofbeperkende apparatuur gebruikt. Slechts weinigen weten dat het ongeveer 4 uur duurt vooraleer een kwartsstofdeeltje één meter naar beneden is gezakt. Met andere woorden, op het ogenblik dat men geen stof meer ziet, is de toestand het gevaarlijkst want op dat moment zijn er enkel nog inadembare deeltjes (waaronder kwartsstof) in de lucht.

Wat zijn de gevolgen van Bouwstof?

Het inademen van kwartshoudend stof kan ernstige longaandoeningen veroorzaken Diep in de longen kunnen de kwartsstofdeeltjes bindweefselvorming veroorzaken. Dat wordt longfibrose of ook wel stoflongen (of silicose) genoemd. Het longweefsel kan dan minder zuurstof opnemen en wordt minder elastisch. Dat kan betekenen dat werknemers bij inspanning kortademig en benauwd worden, gaan hoesten en last krijgen van pijn op de borst. Hoe meer stof er is ingeademd, hoe meer schade er ontstaat en die schade is niet meer te herstellen. De beschadiging van de longen gaat namelijk door ook al is er geen blootstelling meer aan kwartsstof. Het kwarts is dan nog in de longen aanwezig. Het verraderlijke is dat de meeste mensen er in eerste instantie niet eens zoveel van merken, op latere leeftijd krijgt men er pas echt last van. Kwarts is inmiddels ook opgenomen op de lijst van kankerverwekkende stoffen, blootstelling eraan kan longkanker veroorzaken.

Wat kan je doen om kwartsstof zoveel mogelijk te beperken?

Het klinkt allemaal heel dramatisch, maar je kan veel doen om kwartsstof zoveel mogelijk te vermijden. Bij Isobelle.be kan je mobiele stofafzuiging huren, je kan ook je eigen stofafzuiging kopen. Best is een setje bij ons te huren zodat je uiteindelijk weet welk type voor jou werken geschikt is. Isobelle.be kan hier in helpen de juiste keuze te maken. Ook kan je bij ons de gepaste stofmaskers krijgen, en ons Zipwall-systeem zorgt dat al het stof in de werkruimte blijft.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.